Kako ove godine na Adventu nećemo uživati u mirisu i okusu kobasica od kojih su mirisale zagrebačke ulice, mi vam donosimo popis nekih tradicionalnih zimskih hrvatskih jela koja možete pripremiti sami u svom domu.
Zagrebačka kuhinja
Na formiranje zagrebačke kuhinje najviše su utjecale dvije zemlje – Austrija i Mađarska. Razlog tome je to što je stari Zagreb tijekom godina prihvaćao sve došljake koji su u hrvatsku metropolu donijeli nešto svoje.
Koja su to točno jela i slastice koja su neizostavna u zimskim danima, posebice oko Božića i Nove godine, dobro znaju sami Zagrepčani. Oni koji su nešto manje upoznati sa zagrebačkom kuhinjom, u nastavku teksta mogu naučiti koje su to delicije bez kojih zima nije zima.
Tradicionalni specijaliteti
Zimi volimo teža jela koja će nas ugrijati, a tradicionalna jela i mirisi bakine kuhinje prava su okrijepa u zimskim danima.
Kraljica zimskih jela definitivno je sarma. Jelo koje vole sve generacije i koje je drugi, treći dan jednako dobro, ako ne i bolje, nego prvi dan.
Još jedno tradicionalno i možda pomalo zaboravljeno jelo je kuhani buncek. Ono što također spada u zagrebačka zimska jela su bijeli i žuti žganci, zagorska juha, krvavice i krpice sa zeljem.
Svi koji još nisu, svakako moraju probati i zapečene zagorske štrukle, kao i puricu s mlincima koja je klasik zagrebačkog kraja.
Slastice
Neuspjele palačinke su zimska slastica koja se već desetljećima nalazi na zagrebačkim jelovnicima, a potekla je još iz doba Austro – Ugarske.
Šmarn ili neuspjele palačinke se rade tako da u smjesu za palačinke dodate sve što imate. Ok, ne baš sve, ali razno voće kao što su grožđice namočene u rum, nasjeckane jabuke, pire od jabuke, bobičasto voće ili možete dodati razne džemove ili čokoladu, a na kraju ih obavezno morate posipati sa šećerom u prahu.
Još jedan austrijski recept koji se udomaćio na zagrebačkom području su šnenokle – pjenasti žličnjaci od snijega, koje se poslužuju s keksima, posipaju čokoladom, dodaju im se voćni sirupi i pokoja kuglica sladoleda.
Slastice koje su također obavezne u predbožićno i božićno vrijeme u Zagrebu i okolici su orehnjača i makovnjača, ali peku se i londoneri, žarbo šnite, vanilin – kiflice, paprenjaci, salenjaci, cimet roščići…
Pripreme za blagdansko vrijeme i slaganje ovih jela počinju i 20 dana prije Božića, a ako hrane ne bude toliko da ju još mjesecima kasnije vadimo iz ledenice, to nije to. 😀
Ako zbog korone nećete biti u mogućnosti posjetiti zagrebačke restorane koji nude ove specijalitete, zabavite se doma u krugu obitelji i pokušajte zajedno sa svojim ukućanima pripremiti neka od ovih ukusnih jela.