Kako je zbog korone skoro sve zatvorene, brojne aktivnosti i druženja su otkazana i sa svih strana nas bombardiraju sa izjavom, odnosno savjetom #ostanidoma, tako sada imamo vremena za stvari za koje prije možda nismo imali.
Zatvoreni većinu vremena unutar vlastita četiri zida, pronalazimo različite aktivnosti kako iskoristiti dane, a mnogi od nas su otkrili neke nove talente ili usavršili postojeće.
Kuhanje je jedna od tih aktivnosti, pa vam mi danas donosimo u nastavku jedan jednostavan recept za slance za koji ne morate biti vrhunski kuhar da bi ispali za prste polizati.
Slanci kao iz pekare
Sastojci:
- 650 g glatkog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 10 g soli
- 5 g šećera
- 3 dl mlakog mlijeka
- 80 ml ulja
- 1 dl bilo kojeg jogurta (može i tekući i čvrsti)
- 1 velika žlica octa
Priprema:
- Pomiješajte prvo sve suhe sastojke posebno i posebno mokre. Zatim dodajte pola suhih sastojaka u mokre i dobro izmiješajte, a onda dodajte ostatak suhih sastojaka i ponovo dobro izmiješajte u glatku smjesu.
- Dodajte jako malo brašna po smjesi da se ne lijepi, poklopite u posudi i stavite u pećnicu i pustite da se diže 45 minuta. (Pečnicu prethodno zagrijati na 50 stupnjeva, a onda ugasiti kad se zagrije. Dakle, smjesu stavite u ugašenu, toplu pećnicu.)
- Smjesu izmijesite u glatko tijesto i podijelite na jednake dijelove/kuglice ( svaki dio da bude oko 120 grama).
- Izvaljajte kuglice u slance, stavite na papir za pečenje, premažite slance s malo ulja i poprskajte s malo vode, te ostavite 20 minuta da odstoji.
- Stavite slance u pećnicu na 250 stupnjeva na 10 minuta.
Sastojci za smjesu od soli za preljev:
- 5 g soli
- Prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
- 3 žlice vode
- 15 g glatkog brašna
Sve sastojke pomiješajte u finu smjesu i prelijte preko slanaca i stavite na još 2 minute u pećnicu na istu temperaturu i uživajte u slancima.
Kao što vidite, recept je vrlo jednostavan i ne treba vam previše sastojaka ni kulinarskog umijeća, ali ako vam slanci slučajno ne uspiju, tu je uvijek TAXI 1717 da vas odvede do omiljene pekare. 😊