Naša mala zemlja ne obiluje samo brojnim prirodnim ljepotama i raznim spomenicima i građevinama, već se možemo pohvaliti i bogatom i raznolikom kuhinjom. Hrvati su poznati kao nacija koja voli dobro pojesti, pa tako nije ni čudno da imamo velik broj specijaliteta koji oduševljavaju kako domaće, tako i strane goste.
Hrvatska hrana
Za svaki dio naše zemlje karakteristične su određene namirnice na kojima se bazira kuhinja zbog čega svaka regija obiluje vlastitim specijalitetima.
Mediteran
Karakteristične namirnice za mediteransku kuhinju su dalmatinski i istarski pršut, paški sir, masline, razna jela od ribe i morskih plodova, kao i jela ispod peke, te jela s tjesteninom. Glavni sastojak mediteranske kuhinje je maslinovo ulje, te su mediteranska jela općenito nešto blažeg okusa.
Najpoznatija jela mediteranske Hrvatske su pašticada, salata od hobotnice, riba na gradele, crni rižot, soparnik, a od slastica fritule.
Lika i Gorski kotar
Kuhinjom gorske Hrvatske dominira povrće kao što je kupus, kukuruz, krumpir i grah zbog čega se pripremaju razna variva od povrća, ali i janjetine, ovčetine i divljači. Za ovo područje karakteristični su i razni sirevi od kozjeg i kravljeg mlijeka.
Sjeverozapadna Hrvatska
Ovu regiju karakteriziraju mnoga jednostavna i ukusna jela od povrća, mesa, žitarica i voća. Tako su najpoznatija jela ovog područja purica s mlincima, zagrebački odrezak, pečeni šaran, krvavice, vinski gulaš, zagorski štrukli, štrudle, krafne i samoborske kremšnite.
Slavonija i Baranja
Istok naše zemlje najpoznatiji je po svojim mesnim proizvodima kao što su čvarci, kulen, kobasice i dimljena šunka, iako kuhinju istočne Hrvatske odlikuju i jela od tjestenine, ribe, mliječnih proizvoda, te voća i povrća.
Najpoznatija jela ovog kraja su fiš-paprikaš, ljuti gulaš, makovnjača, orehnjača i sir i vrhnje.
Njeno veličanstvo – sarma
Sarma je jelo koje voli gotovo svaki Hrvat i koje se priprema u svakom dijelu Hrvatske, te zaslužuje poseban odlomak.
Sarma je jednostavno jelo od mljevenog mesa i najčešće riže umotanih u list kiselog kupusa, a uz nju se najčešće poslužuju pire krumpir. Možemo reći kako je sarma kraljica zime i najčešće se priprema u doba blagdana, no to nije pravilo. Sarma je jelo koje se jede u bilo koje doba, a jednako je ukusna i nakon par dana.
Što pojesti u Zagrebu?
Zagreb kao glavni i najveći grad Hrvatske obiluje brojnim restoranima u kojima možete pronaći sva jela koja su karakteristična za našu zemlju na jednom mjestu. Ako niste sigurni koji restoran posjetiti ili kako doći do njega, slobodno se obratiti taksistima TAXI 1717a. Kao vrhunski poznavatelji našeg grada, upoznati su i sa svim mjestima na kojima možete dobro pojesti i rado će vas odvesti gdje god poželite kako biste uživali gastronomskoj ponudi naše zemlje.